Wednesday, June 8, 2011

Hutan memang TERBAIK! (sambungan terbaik dari hutan)

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..
assalamualaikum wbt..

nak sambung cerita kami-kami di group camping..

masak lemang ye kak?


ni gambar khemah2 group lain..
macam-macam pesen..

untuk X-team pulak..
hmm..
The real Extreme..
hehe..
hari first masuk hutan..
macam-macam gadget kitorang buat..
ha.. kitorang diletakkan kat pulau..
jangan tak tau..
dalam hutan pun ada pulau..
keliling camp site kitorang sungai..
kitorang siap buat menara lg..
kiranya, sentri akan jaga kat atas tu la..
ada 3 unggun api..
best la waktu tu..
xde gambar la untuk camp ni..
sbb photographer xdtg melawat camp kitorang..

dan..
malam, lepas isyak..
AQ rasa mengantuk semacam..
tertidur atas sejadah..
mujur masin nak solat..
kena la pindah ke khemah atap bertam..
tiba-tiba,
hujan mencurah-curah..
lebat!
subhanallah..
waktu tu, baru AQ perasan yang masin tu pun tertidur kat tempat solat..

sambung tidur..
dan..
kitorang budak perempuan..
(err.. silap.. golongan perempuan yang seramai 3 orang ni..)
terus tidur kat khemah berbumbungkan bertam..
bawah dah confirm basah..
hujan still lagi menimpa muka..
bertam tu pun tak rapat sangat..

tapi..
layan je..
ngantuk punya pasal..
tetiba..

"Bangun!!"
"Gerilla datang!!"

"POM!!"
bunyi mercun..
pastu bunyi orang jalan meredah air..
kayu-kayu patah..

time ni,
memang semua dah menggigil..
sejuk + takut..


dekat setengah jam jugak la kitorang get ready..
gerilla tu tak muncul2..

tak lama pastu..
psshh!
terasa air kat muka..
(hujan dh berhenti time ni..)
gerilla dh makin dekat sebab bom air dyorang dah masuk dalam perimeter kitorang..
kiri kanan get ready..

"SERANGGG!!!"
dengar gerilla jerit..
waa!!!
rasa nak gugur jantung time tu..
Allah.. Allah..
tu je dalam fikiran..

bila diorang dah start serang..
bebudak lelaki terus datang dekat..
nak protect insan-insan lemah ni..
hadoii..

pastu,
dengar suara gerilla..
"Aku nak bendera korang!"
versi garau punya..

rupanya,
ada orang kat atas menara..
dan dia la yang pegang bendera tu..
gerilla tu tak perasan awalnya..
sebab terlindung dengan pokok..
bila dah dapat di kesan..
dia suruh turun..

"TURUN!"

masin rupanya..
dalam hati..
'tolongla turun masin oii.. kang pokok tu di tebang.. ko jugak jatuh tergolek..'
masa kumpul kat tengah khemah tu..
segala minyak, tepung, gula, diorang curah atas kepala..
dah macam kek!
pastu, diorang suruh kumpul kat tengah..
ok..
kitorang ikut je..
lelaki memang dah buat bulatan dah..
perempuan kat tengah..
woo..
time ni, memang terasa kegoyahan dari segi ikhtilat tu..
back! back!
sila belakang sikit ye..
jaga batas anda..

dengar suara masin kata "belakang sikit, belakang sikit.."
legaa..
perasan yang perantau, merangkap ketua kumpulan xde..
risau datang balik..

"mana perantau?"

"perantau kitorang dah bawak keluar!"
"aku nak bendera! aku nak bendera!"

di sebabkan semua senyap..
AQ pun apa lagi..

"mana boleh.. tu bendera kami.. kita tukar dengan benda lain.."

"ko nak tukar dengan apa?"

"duit! kitorang ada RM 10.."

"RM 10 buat apa?! Aku beli air pun tak cukup.. ahh! aku tak kira.. aku nak bendera korang!"

"tapi RM 10 je yang kami ada.. duit terakhir kami.."
cayalah..
kelentong je tu..

"kau diam! kau gigit ni! kau gigit!"

ada ke patut dia suruh AQ gigit saputangan kotor tu..
haishh..
layan je laa..

diorang suruh buat barisan pulak..
tanya lg, kat mana bendera..
sorry morry la nak bagi free..

diorang makin tak puas hati..
jumpa pulak telur..
ambik periuk..
campukan telur, sos, minyak, mihun, rempah nasi goreng..

"korang nak bagi ke tak bendera tu?"

"TAK!"

natijahnya, setiap orang kena siram dengan resipi baru tu..
hehe..
bau dh macam hape!

tak lama..
diorang bagi kitorang pilihan..
bagi bendera, dan X-team di bubarkan dan di hantar balik ke kumpulan asal..
eyh, mana boleh..
bendera tu amanah kami..
bincang punya bincang..
tawar punya tawar..
tetiba k.pah datang..
suruh kitorang kemas barang dan keluar dari pulau tu..
atas sebab2 yang tertentu la..
dan, biarlah rahsia..

bila tengok balik kawasan khemah tu..
satu buluh pun dah xde yang terpacak..
musnah lagi lingkup..
lampu ayam yang di bekalkan untuk group kitorang pn hancur..
fuh..
dahsyat kan?

bila dah kumpul,
katanya kitorang akan di tempatkan kat camp site baru..
waktu dah pukul 1 lebih dah..
last-last sekali, renjer (ketua gerilla, kenal benau suara dia..) call..
suruh bawak kitorang balik ke base camp..
kitorang di beri masa untuk mandi..
habis berminyak satu badan..
lepas tu, renjer (ketua gerilla) jamu kitorang dengan teh panas + roti + biskut..
yang paling best..
kitorang dapat bekalan makanan free..
sbb renjer pun tau makanan kitorang dah habis..
(walaupun sebenarnya masih berjaya di simpan dalam tanah..)
dapat meggie tuu..
and sayur-mayur..
dapat task kena masak tom yam..
layaann..
then,
cerita-cerita dan renjer bagitau peraturan sebenar war game ni..
seharusnya kitorang pertahankan perimeter sebelum gerilla tu tiba..
once diorang berjaya masuk, kita kena ikut ckp gerilla even diorang mintak bendera..

oOo..
baru tau..
patut la k.yuyan (faci) kata kitorang 1'1nya group yang tak bagi bendera..
hehe..
dan malam tu..
group kitorang je yang kena serang..
disebabkan bising sangat..
group-group lain semua tak tidur sampai pagi..
pakat-pakat duk sentri..
jaga-jaga mana la tau gerilla muncul kat tempat diorang pulak..
hehe..

awal pagi, pukul 7..
kitorang di bawa ke camp site baru..
dan..
di sebabkan tempat yang dekat dengan rumpun buluh yang besar..
walaupun jauh dari sungai..
gadget kali ni bukan calang-calang..
err..
macam riyak la pulak..
sorry..


kuyuh kata..
"kali ni, aku tak nak buat khemah untuk tidur.. tapi untuk berperang!"

tu dia..

dondeng.. tapi AQ panggil dendang.. dendang perantau.. hehe


2 tingkat ni..
hehe..
kukuh tak kukuh..
sampai 3 orang boleh beristirehat kat atas tu..

ha, lupa nak bagitau..
perantau cedera masa serangan malam tu..
6 jahitan kalau tak silap..
tu kira baru balik dari hospital la tu..
bertampal bawah mata..



aktiviti buat gadget la ni..


kesian karam..
kepenatan sentri..


ni pulak waktu urusetia datang untuk menilai..
yang tn.jobil pegang tu..
jag air and cawan..
hehe..

tibalah cerita waktu gerilla datang..
semalam, 6-7 orang..
malam ni..
lebih 30 orang..
masyaAllah..
memang dah sepakat..
malam ni tak mau tidur..
semua kena sentri..
dari pukul 10 lg kitorang dah bersiap siaga..
pukul 2, dah terdengar bunyi bising..
kalau ingat balik..
kelakar pun ada..
sebab dah ngantuk sangat..
tengah mencangkung pun boleh tergolek..
ada tu lagi sikit nak jatuh dalam unggun api..
hadoii..

gerilla sampai tempat kitorang,
dalam pukul 4..
masa nak masuk tu..
apa lagi..
baling bom air..
yang tak boleh blah, taktik tarik jerat mengena..
semangat je jerit..

"jerat sebelah kiri tu kosong lagi!"

"TARIK! TARIK!"

geng gerilla tanya, tarik apa?

"tarik nafas!!"
hahaha..

masin dengan lancai memang dah posing macam tarik sesuatu..
memang terbaik la..

bila dah berjaya masuk perimeter,
kitorang pun jadi pasif..
semua dia suruh buat, kitorang buat..

sebelum di 'kerjakan'..

yeah!
dikir, dikir barat siang malam!

angkat tangan! korang ni busuk sangat.. meh aku sembur febreze.. wangii..

ni cincai..
dari group sebelah..
pinjam la pic dia..
sebab kitorang pun kena lebih kurang je..

ha..
macam-macam lagi..
tapi pic ni je yang AQ rasa smart nak masukkan..
yang lain,
masih belum dapat lagi..
ni pun, copy dari fb..

esoknya, kitorang di keluarkan dengan jayanya..
debab n mak cik kafe, kena tangkap..
di bawa ke kubu gerilla..
alhamdulillah..
berjaya di selamatkan..

hari-hari terakhir kat kem hutan ni..
biasa je..
bersiap sedia untuk majlis penutup..
and,
AQ dapat tau kena ada 1 persembahan time VIP datang..
jadi, bersiapla dengan rangka persembahan..
lagu dalam entri Kronologi tu, dinyanyikan masa persembahan..
selang seli dengan sketsa..
xberlatih pun..
mana sempat..
semua busy..
ada wat para, anyam bertam, cari kayu..
last sekali, kumpul dalam 10 minit..
bentang jalan cerita..
dan malam tu..
berlakon..
Xteam dan tambah sekali hentai..
agak terkilan sebab xde yang rakam and ambil gambar..
xpe..
:)
semua tu tetap terpahat dalam hati..
insyaAllah..

kuyuh dapat anugerah rimbawan..
galah, rimbawan harapan..
laloq, rimbawati harapan..
:)

ni gambar yang AQ xtau nak letak mana..


kura-kura gembira..
:D

last but not least..
nak ucap terima kasih banyak-banyak pada faci dan urusetia..
jugak pada semua yang terlibat..
prof, Dr., Prof Madya, Kapten, Encik, staf..
yang memang confirm..
special thanks to..
semua peserta Kem Perhutanan batch 2011!
ilmu dan pengalaman yang memang xkan dapat di beli di kedai roti..
apatah lagi kedai perabot..

mintak maaf atas segala silap dan salah..
sory xturun sentri..
sory tak tolong masak..
sory terpukul..
sory terjerit..
sory tertidur..
sory menyusahkan..
dan segala jenis wrong doing yang telah AQ lakukan..
AQ pn manusia biasa..
:)


best kenal korang..
moga ukhwah antara kita terjalin keranaNya..
to my family kecik..
k.long, akhi, akak..
terima kasih atas segalanya..
kita jumpa sem depan!
(",)v

terimalah..

video

kenangan terindah..
lagu yang sama kita nyanyikan untuk dekan..
Prof. Datin Dr. Faridah Hanum binti Ibrahim..
:)

wassalam..





lepas ni kena wat report plak..
err..

3 comments:

  1. lepas baca cerita ko ni.. rasa macam nak masuk hutan lg ye.. tp xnak la pakai hammock. nak pkai buluh berbumbungkan anyaman daun

    ReplyDelete
  2. la.. sblm ni guna hammock ke? ktorg annual camp pn guna ponco je.. hehe.. best x? ak mmg suka klw dpt share cter smpai org 2 pn nk rasa sama.. :)

    ReplyDelete
  3. hammock tu cuma in my dream je. hakikatnya pakai ponco.haha

    ReplyDelete