Tuesday, September 27, 2011

cukup la kan?

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..
assalamualaikum wbt..


cuma ni je la gambaran mood AQ buat masa ni..
sejak jejakkan kaki ke UPM..
sejak tu la AQ xd update blog..
banyak program and aktiviti yang AQ join..
banyak gak la cerita yang nak di ceritakan..
tapi..
banyak gak la masa di curi dan menyebabkan AQ xd masa dah nak menarikan jari atas keyboard ni..

err..
idea xde..
mungkin Allah hold dulu ilham tu sebab xnak AQ menulis dalam keadaan macam ni..
keadaan macam mana?
hehe..
keadaan kepala otak dah duk fikir katil je..
nak qada' tidur!
keadaan diri diselubungi dengan emosi..
sebab berdepan dengan benda-benda ad hoc..
uhuhu..
tamau fikir..

ya Allah, permudahkanlah urusanku..

tu jela kot untuk kali ni..
insyaAllah,
esok-esok AQ tulis lagi..

wassalam..





its better kot if AQ dah tak pegang lagi..
MUO pn ok apa..
:)

Wednesday, September 7, 2011

Never Give Up

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..
assalamualaikum wbt..

timbul satu idea..
alhamdulillah..
ilham dari Dia..

"Selalu terfikir, dia hebat berkata-kata, dia bijak melontar idea, dia pandai mengolah bicara.. Sedangkan kita bukan siapa-siapa.."

Kenapa mesti terus-terusan memandang mereka? 
Kita juga ada kelebihan.. 
Mereka juga ada kekurangan..


cerita tentang dia..
huhu..
bersyukur dengan apa yang ada..
jangan terlalu merendah diri..
cuba bangkit..
sampai bila kita nak jadi "aku yang sentiasa lemah"?

Don't be disappointed if the world refuses to help you. Remember the word of Einstein : "I am thankful to all those who said NO to me.. Its because of them, I did it myself."


September 7.. 2010

wassalam..






 ilham ikut mood..

Monday, September 5, 2011

Sahabat Selamanya

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..
assalamualaikum wbt..

ha!
khas buat sahabatku..

kita Sahabat Selamanya tau!
insyaAllah..

Dua tiga kapal berlayar di samudra
Ayo sahabatku kita bergembira
Bermain bernyanyi bersama 
Menikmati indahnya dunia

Karena Sahabat untuk selamanya
Bersama untuk selamanya
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya setia

Berakit-rakit kita ke hulu
Berenang-renang kita ke tepian
Kita berbeda untuk saling mengisi
Segala kekurangan kita

Mencari Sahabat untuk selamanya
Atasi semua perbedaan
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanyaa€¦ Selamanya setia

Tak ada bukit yang terlalu tinggi
Untuk kita daki bersama
Dan tak ada laut yang terlalu dalam
Untuk di selami

Sahabat untuk selamanya
Berbagi dan saling menjaga
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanyaa€¦ Selama-lamanyaa€¦ setiaa€¦

video


ulasan ringkas..
uhuhu..
AQ suka lagu ni sebab 2 perkara..

pertama:
daripada hadis Rasulullah saw..

"Jika seseorang itu sayang kepada sahabatnya maka hendaklah dia beritahu bahawa dia menyayanginya." (Hadis riwayat Abu Daud)

jadi,
AQ nak bagitahu pada sahabat2..
AQ sayang kamu!
(err.. sayangphobic di situ..)
hoho

kedua:
lagu ni lagu tema Ipin Upin!!


hoho..

sekian,
wassalam..






 
lagu untuk kamu..
ye, kamu la..
:)

Hari Kemenangan

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..
assalamualikum wbt..

rasanya,
dah tersangat lama tak update blog..
2 post sebelum ni pun yang lama punya..
AQ peram sebab tak habis tulis lagi..
sebab tahun ni, 
alhamdulillah, 
dapat beraya kat kampung..
wah!
ayat cam AQ duk jauh di perantauan je kan..
dan,
di sebabkan AQ kat kampung tu la AQ xdapat nak mengonlinekan diri..
xde line..



orang dh balik semula ke bandar dari kampung, AQ baru nak tunjuk gambar selamat balik kampung ni..
pape je..

AQ teringin la jugak nak mengulas pasal RAYA..
yela..
buat masa ni,
bukak blog kawan-kawan..
sume dok tulis pasal raya..
aidilfitri..
1 syawal..

ha..
AQ ada dapat satu mesej ni..
dari akhi..

"Tiada sambutan raya bagi mereka yang gagal menjadi hamba Allah sepanjang Ramadhan. Tiada kegembiraan bagi dirinya dan tiada apa yang ingin di raikan akibat kegagalan tersebut. Aidilfitri hanya untuk mereka yang berTAQWA."

(dia kata dia ambik dari ucapan ahli err.. biarlah rahsia..(sebenarnya xingat))

bila baca mesej ni..
terasa ada something yang menyentap pangkal hati..

pernah tak kita rasa cam raya kita kosong?
walaupun langsir dah tukar baru,
dah beli sofa baru,
kuih raya buat sendiri dengan tambahan perisa keringat dan titik peluh,
baju raya lip lap lip lap,
kasut raya hok tinggi 2 inci.. (mak ai)
dan segala-galanya serba baru lagi meriah la..
tapi,
hati kita rasa cam ada yang tak kena..


kadang-kadang rasa,
buat apa sambut raya?
sebab dah habis puasa?
lepas ni dah boleh nak baham segala makanan?
sebab family kumpul dan jap lagi boleh beraya umah kawan-kawan dengan kawan-kawan?
nope!

sebenarnya,
macam yang tertulis kat atas tu la..
kemenangan tu di raikan hanya oleh orang yang bertaqwa..
yang betul-betul jadi hamba Allah sepanjang bulan Ramadhan tu..
yang bila tibanya syawal,
rasa sebak dan sedih tu lagi terasa..


pengisian Ramadhan yang sangat-sangat bermakna..
terawih tak tinggal kecuali yang memang time-time tak boleh buat..
(klw dh dalam bas nak balik kampung, mana nak terawih kan?)
tadarus al-Quran tak tinggal..
qiam al-lail..
bersedekah..
memaafkan orang lain..
subhanallah..
memang terasa la syahdunya bila bulan yang bebas dari syaitan ni dah berakhir..
bulan yang menawarkan gandaan pahala yang bukan sikit jumlahnya..
dan bulan yang menawarkan satu malam yang ibarat 1001 bulan..
hm..

dan bila yang sebaliknya berlaku..
tu pasal la jadi kosong..
tak tau raya ni tiba nak raikan apa..
sebaliknya adalah satu kerugian sebab mensia-siakan kelebihan Ramadhan..

peringatan bermakna buat diri ini dan semua..
semoga syawal kita adalah hari meraikan kemenangan..
taqabbalallahu minna waminkum..
asif 'ala kulli hal..

wassalam..






habis sudah cuti raya..

Surat Ungu Untuk Nuha

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..
assalamualaikum wbt..

cuti-cuti Malaysia..
di habiskan dengan menghadam novel..
alhamdulillah sebab di berikan nikmat rezeki yang melimpah ruah..
dapat kumpul novel,
ada ruang waktu yang senggang untuk baca novel..
dan semoga kesyukuran ini dapat dizahirkan dalam bentuk amal..
insyaAllah..

novel seterusnya..
hoho..
duta MPH dh x sabar nak tolong promote bagi semua novel kat situ sold out..


ini dia..

Surat Ungu Untuk Nuha..

daripada penulis novel Jaja dan Din..
dan juga penulis novel Panggil Aku Dahlia..
dan sekali lagi..
aww~
memang terbaik la cerita ni..

cerita tentang Nuha yang..
change for good..
dan di bantu oleh Alang Rebus tak Empuk..
hoho..
AQ suka nama pelik-pelik ni..

banyak konflik..
tak sampai tengah lagi,
dapat tau yang Alang %)@#$*..
nak tau apa?
baca la..


nak komen banyak2..
tapi..
dah agak lupa dengan isi dy..
sebabnya, 
novel ni dah lama sangat AQ hadam..
dan sekarang ni pulak tengah tepu ngan cerita lain..
xnak la tersalah info..

pape pun..
cerita ni memang best..
huhu..

"andai esok aku menjadi tanah
sudikah engkau menjadi bunga"

jiwang gitu..
tapi..
biarlah jiwang yang mengikut acuan Islam..
bukan jiwang karat tak bertempat..
(",)

"Ya Allah, 
kurniakan kepadaku kecintaan kepada-Mu,
kecintaan kepada orang yang mencintai-Mu,
dan kecintaan apa sahaja yang mendekatkan diriku pada kecintaan-Mu,
jadikanlah zat-Mu lebih aku cintai daripada air yang dingin."

wassalam..





bukan sekadar, CINTA BIASA..

Peristiwa di Chow Kit

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..
assalamualaikum wbt..

post kali ni pendek je..
nak cerita pengalaman AQ masa jenjalan kat Chow Kit..
jalan waktu siang ok lagi kot..
bayangkan kalau berjalan pukul 2 pagi..
yeah!
tak tido la tu maknanya..


kejakunan melanda..
tu yang sampai ambik gambar nama jalan..
awal-awal cam tak percaya gak AQ dah jejakkan kaki kat kawasan hitam ni..


jalan-jalan ngan geng PERSADA..
carikan baju melayu untuk azam..
yela..
baru je lepas dapat gaji masa Kursus Induksi PERSADA 2011/2012 kat UPM..
belum lagi masuk elaun (claim pergi balik)..
memang sume shopping la kan..


sedang sibuk memilih baju..
tetiba AQ pun terpandang babak orang sibuk mencuba baju kebaya..
dan tetiba jugak AQ rasa cam nak snap pic mereka..
dan tetiba jugak la AQ perasan kerja-kerja spy AQ ni diperhatikan..
dan tetiba AQ rasa..
err..

"Aku nak ambik gambar ni buat kenangan kat chow Kit.. Boleh masuk blog. Ko jangan salah paham."

cover!

dan, bila balik je dari bersahur kat sebuah restoran.. (bayar confirm bukan guna duit sendiri)
AQ tersedar..
apa agaknya pandangan orang pada AQ lepas ni..
jalan kat tempat macam tu pagi-pagi buta..
jalan pulak membabitkan makhluk bernama lelaki..
dan lebih tepat lagi lelaki ajnabi..
gelak-gelak..
suka-suka..
padahal time tu sepatutnya qiam sebab tahajud atau buat perkara-perkara sunat lainnya..
baca al-Quran ke..
nak-nak pulak bulan puasa..

dan esoknya..
ada yang menyampaikan..
salah seorang dari mereka yang join aktiviti di chow kit tu komen..

"Tak sangka, dia tu sosial jugak ek."


hancur luluh hati nan sekeping ini..

mungkin sebab bertudung..
pakai handsock, pakai sarung kaki..
tak semena-mena jadi public figure..

ternyata..
niat tak menghalalkan cara..
AQ pergi pun sebab nak temankan kawan-kawan..
tak nak jadi kera sumbang..
tapi..
ini yang terjadi..
dan ternyata..
kita tak nak buat perkara fitnah..
tapi, bila berada dalam lingkungan yang boleh mendatangkan fitnah. itu dah cukup bahaya..

moral of the story..
.........................................................................

kita mampu mengubahnya..
insyaAllah..
wassalam..





syukur Allah masih sayang..