Friday, August 5, 2011

Anda Diminta mengulas ^^

dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..
assalamualaikum wbt..


bila dengar berita pasal kes buli kat sekolah tahfiz..
mesti ramai yang start nak blame..
harap je sekolah agama, tapi membuli..
baik tak payah sekolah agama camtu..
ni kan pulak sekolah tahfiz..
hafal al-Quran lagi..

ni cerita pasal student sekolah agama..
belum lagi bukak cerita pasal artis nasyid..
muslimah pakai tudung (tak kira la bidang 45 ke, 60 ke)..
ustaz dan ustazah..
kan?
tak banyak pun mesti ada la jgk terlintas dalam hati..
jadi??
 
ok..
entry yang lepas, pasal DOMINO EFFECT tu lebih kepada tanggungjawab diri sendiri la kan..
individu masing-masing punya effort nak amalkan Islam tu menyeluruh or nak ambik part-part je..
tapi sekarang ni,
melibatkan orang lain..
setakat sekumpulan dari mereka-mereka ni buat silap..
habis semua orang-orang agama di salahkan..
tak betul tu..
kita dan mereka sama-sama manusia biasa..
ada je tahapnya bila iman naik..
dan bila naik, semuanya betul je pada pandangan kita..
tapi..
waktunya iman menurun..
semua jadi tak kena..
tipikal masyarakat kita..
kan?


"Semua orang mengaku Islam, dapat pendidikan Islam, tapi seramai mana yang menghayatinya? Bila dah hayati, ramai mana pulak yang beramal dengan ilmu tu? Ramai mana pulak yang dah beramal, ikhlas dengan amalan-amalan tu semua?"
jadi..
andai betul la kan orang tu salah..
mungkin on that time dia buat salah tu, dia kena tangkap..
mungkin jugak..
orang tu terpaksa or whatever..
kalau segala kemungkinan ni dah tak boleh guna..
PLEASE..
jangan nak babitkan orang lain..
cukup kalau pesalah tu je yang disalahkan..
hmm..
rasa lain macam la pulak dengan entry kali ni..
please lg sekali..
sape-sape yang ada nak bahas, nak ulas, nak diskus..
silakan la berbuat yang demikian..
demi kebaikan kita bersama..
me?
out of focus..

wassalam..






status : blur..

6 comments:

  1. propaganda media massa utk memburukkan golongan2 agama..supaya rkyat btambah benci dgn mereka yg tegakkan islam..pdahal bnyk je brita lain,tp dia focus kt situ

    ReplyDelete
  2. alia.. ko ulas cm2 je pn ak dh xcited sgt2.. jzkk..
    sopang, bab propaganda 2, dh biasa sgt dgr.. smpaikn sedih dgn mentaliti masyarakat (diri sendiri mungkin) yang senang2 je nk blame padahal yang tukang buatnya sorang dua.. tp, bab penyanyi yang mmg dh cnfirm2 xtutup aurat 2, xnk d jadikan isu..

    act, fokus entry ni lebih pada ubah persepsi 2, tp, bila fikir balik, mcm mana nk ubah prsepsi diri pasal sorg ustazah ni yg sejak join politik, berubah habis.. (paham2 la ye..)

    ReplyDelete
  3. oh faham2. Ingatkn psl pelajar tahfiz tu.. Yg 2 pun aku xfaham. Kdg2 aku jd yakin xyakin je dia ckp. Tp most of the time xyakin. Dulu mungkin ya, skrg x.

    ReplyDelete
  4. nk suruh org betulkn persepsi bhawa manusia ni xsempurna.. xbleh senang2 nk judge.. tp, fikir balik, haiyoo.. mana nk fikir baik pasal ustazah politik 2.. melalut habis..

    ReplyDelete
  5. kte ase situasi ni analoginye mcm ble kte pakai bju putih, then kalo ade stompok kotoran itam sikit je pon org perasan & besar2kn 0_o

    hurm hurm..

    as a studnt pon x trlps drpd persepsi org trutama ble kte bwk something yg agk keagamaan ni. Study kte & sume2 from top to toe diprhatikn & sedia utk diperkatakn. In a way, mybe ni tarbiyah Allah nak ajr kte utk lbih berhati2 n sedar ape yg kte perkatakn n bwk tu something yg mmg bukan main2.

    ReplyDelete